Koporsós temetés esetén a halottat – jogszabály eltérő rendelkezése hiányában – a halottvizsgálati bizonyítvány kiállítását követo~ 96 órán belül kell eltemetni, kivéve, ha a halottvizsgálatot végző orvos a halottvizsgálatra vonatkozó rendelkezések alapján ettol eltérő engedélyt adott, a holttestnek az eltemetésig történő hutése biztosított, ebben az esetben a temetést 8, ill. 15 napon belül kell elvégezni .Ez utóbb idopontnál a temetés helye szerinti intézet engedélye szüksége.

A temetőbe szállított halottat az azonosság megállapítása és a halottvizsgálati bizonyítvány üzemeltető részére történő átadása után azonnal el lehet temetni, vagy gondoskodni kell a hűtőben, ravatalozóban történő elhelyezéséről. Abban az esetben, ha a temető üzemeltetője hiányosságot észlel az azonosság vagy az okmányok tekintetében, felfüggeszti az átvételt és értesíti a halottvizsgálati bizonyítványt kiállító orvost, valamint az illetékes intézetet.

Az elhunyt földbe temetéséhez az eltemettetőnek gondoskodnia kell jól zárható, környezetbarát anyagból készült résmentes koporsóról. Földbe temetéshez – fertőző betegségben elhunytak temetése kivételével – fémből, üvegből, műanyagból készült koporsó nem használható. A koporsót temetés előtt le kell zárni.